Gép-Ésszel szakmaismereti verseny

A megye egész területéről 51 csapatban, 153 gyerek jelentkezett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által X. alkalommal meghirdetett Gép-Ésszel szakmaismereti versenyre. Az első fordulóból, ahol egy totó kitöltése volt a feladat, 19 csapat jutott tovább, akik a megye számtalan gépipari vállalkozásainál tettek üzemlátogatást. Intézményünk két csapata – KSZP Mechanik: Király Krisztián, Szigetvári Péter, Paczári Kornél és a Nonames: Jovánovics Dávid, Petrovics Dominik, Dinók Martin – a pécsi Matro Kft-nél ismerkedett a gépalkatrészek gyártásával.

A verseny második fordulójában, az üzemlátogatás mellett, egy hidraulikusan működő robotkart kellett összeszerelni a versenyzőknek. A robotkar összeállításához tervezni, mérni, fűrészelni, fúrni, ragasztani, hajlítani kellett. A munka közben a gyerekek megismerkedtek a pneumatika és a hidraulika működésének elveivel. A zsűri az értékeléskor a robot precizitását, a szakmaiságát, és az összeállítás esztétikus megjelenését egyaránt vizsgálta. A munkához minden alapanyagot, szerelési útmutatót a Tettye Forrásház Zrt biztosított.

A döntőn 10 állomáson 10 gépipari vállalkozásnál 10 gyakorlati feladattal találkoztak a versenyzők. Többek között pneumatikus vezérlést, kisrepülőgép pedálját kellett összeállítani. Forgácsolást lehetett kipróbálni egy kis eszterga gépen, gépipari anyag-, és szerszámfelismerést kellett végezniük. A döntőn közvetlenül találkoztak a gyermekek a gépiparban használatos eszközökkel, szakszavakkal, esetekkel, alapanyagokkal.

Csapatunk – Jovánovics Dávid, Király Krisztián, Szigetvári Péter – a 9. helyen végzett.

A 2009-ben indult Gép-Ésszel szakmaismereti verseny célja, hogy felkeltse a 6-7. évfolyamos diákok érdeklődését a gépipari szakmák iránt. 

Intézményünk 10 éve vesz részt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett versenyen. A 10. jubileumi Gép-ésszel döntőn emléklappal jutalmazták a versenyeken való részt vételünket.